Pure Protein

  • Design team:Dmitry Dubrovsky, Pavel Kobets, Stanislav Klyatsky
  • Client:Pure Protein
  • Location:14/35 Spassky Lane, Saint-Petersburg, Russia
  • Type:commercial, retail, store
  • Area:67,0 m2
  • Design:2014
  • Construction:2014
  • Corporate identity:Maksim Gorchakov
  • 3D-visualization:Dmitry Dubrovsky, Stanislav Klyatsky

Bench-Mark Data. Information about the Manufacturer.

The sport nutrition manufacturer “Pure Protein” addressed us with a request to project the interior of the brand’s first retail shop in St-Petersburg. The company was founded four years ago and started to produce a high-quality product within an affordable price tier. The producer has gained a reputation of one of the leaders in sport nutrition in Russia and the CIS countries. The recipe of every product has been developed depending on the peculiarities of the sportsmen’s nutrition and does not contain any “extra” components. The concept of a “clean” interior was the first idea that came to our heads when we started working at this project.

Bench-Mark Data. The Information of the Facility.

The facility is located in a 19th century building in the historical center of St-Petersburg, which explains both the positive potential, on the one hand, and a number of additional problems, on the other. We had to find a solution to them. One of the problems appeared to be a rather damp microclimate in the rooms. What pleasantly surprised us was historical brickwork walls and vaults which we decided to clean, top with a fine layer of hydraulic insulating mastic and use as a background texture.

Goal Setting.

The facility is rented, which enjoined us upon a search of convenient and, what is more important, cost-effective decisions in line with the company’s corporate identity. We decided to: a) minimize the construction works; b) create a “protective” cover made of gypsum-fiber sheets along the perimeter and use the inside for utility lines and the outside – for the main highlighting system for the rooms; c) clean the historical brickwork of facing plaster; d) spend most of the budget on retail equipment design and production; e) devise some brand-name elements that might be used for visual identification within the chain store development framework.

Problem Solving.

Accordingly, the retail equipment was designed in such a way that the shelves were facing the customers entering the retail space. For flooring, we used self-leveling polymeric compound over the existing tiles. We also devised a parametric panel with deformed flat areas, which is able to adapt to any sizes and can consequently be used in the shops the company is going to open in the future. The lighting scenario is in line with the functional program. We used a high-powered LED strip light for the main lighting and exploring the surfaces qualities, spotlights on bus bars to highlight the products on shelves, pendant lamps to highlight the platform, wall-mounted light with regulated position to locally highlight the working zones. We also installed LED bulbs into all the lights, which enabled us to reduce the general power consumption and the cost of object operation.